top of page
Search

Autolaenud - kas alati mõistlik lahendus?

Paljudele peredele on auto asendamatu transpordivahend, mis selle puudumisel peatub kogu eluks - te ei saa tööle minna, kooli minna ega muid asju teha. Seega on autolaenud Eestis üks populaarsemaid laenuliike, kuna see on üks parimaid viise auto ostmiseks vajaliku summa saamiseks. Mis on autolaen ja millised on laenu saamise tingimused?


Mis on autolaen?

Autolaen või autolaen on tagatud laen, mida saab kahel viisil: osta auto või teha see tagatiseks. Tehniliselt on sõiduk samaaegselt autolaenu tagatis, kuid erinevalt esimesest variandist, kui laenu võetakse spetsiaalselt auto ostmiseks, on teine ​​võimalus garantii olemasolevale autole. Sõidukiga sõitmist saate siiski jätkata - laenufirma ei omanda autot laenu kehtivuse ajal.


Uue auto ostmine koos autolaenuga on tegelikult auto rentimine. Autolaenu abil saate finantseerida peaaegu kõiki ostetud sõidukeid - enamasti pole vanuse, margi, läbisõidu ega muu suhtes mingeid piiranguid. Seega on autolaen hea valik ka neile, kes soovivad osta vanemat autot ja eraldada selle ostmiseks kulutatud aja pikema perioodi peale.


Autolaenu ei saa ainult auto ostmiseks. Laenu saavad tagada ka mitmed krediidifirmad, näiteks mootorratas, paat, tõukeratas, traktor või mõni muu maanteeametis registreeritud sõiduk. Selliste paindlike turvatingimuste abil saab autolaen lahendada teie rahaprobleeme, isegi kui teie traktor või tõukeratas puruneb või soovite osta mõnda muud sõidukit. Lisaks sellele võib mõni muu sõiduk raha laenata mis tahes eesmärgil.


Kes saab võtta autolaenu?

Autolaen on üks paindlikumaid laenuliike. Laenusumma sõltub sõiduki turuväärtusest ja tavaliselt saate laenata kuni 90% sõiduki väärtusest. See tähendab, et kui auto hind on 1000 eurot, saate laenata 900 eurot. Laenu taotlemiseks peate olema vähemalt 18-aastane Eesti kodanik või omama alalist elamisluba. Samuti võite taotleda (või kontrollida) juhiluba.


Olemasoleva auto tagatisel auto ostmiseks laenu võtmine on sama - laenu saate saada samamoodi, lähtudes auto maksumusest. Laenu saamiseks peab sõiduk läbima kehtiva kasutussobivuse testi ja sõiduk peab olema laenutaotleja nimel. Seega on võimatu autolaenu saada, kui auto kuulub kellelegi teisele, näiteks pereliikmele või on juba rahaliselt seotud. Sõiduki kinnitamisel kantakse sõiduk krediidiasutuse nimele laenulepingu kehtivuse ajaks ja vastutavaks isikuks saab taotleja.


Kuna autolaen on tagatud pandiga, saate laenu saada isegi maksejõuetuse korral. See ei tähenda aga, et sissetuleku tõendamist ei nõuta. Nagu muude laenude puhul, peate esitama ka sissetuleku tõendid ja krediidifirma hindab selle maksevõimet. Võimalik, et te ei saa laenu, kui teie sissetulek on kas ebapiisav või ületatud. Kehtivate makseviivituste olemasolu ei saa siiski takistada teil laenu saamast.


Kui palju raha saate autolaenu laenata?

Nagu paljude teiste väikelaenude puhul, on autolaenu maksimaalne laenusumma tavaliselt 10 000 eurot. Mõned autolaenu pakkujad algavad vaid 500-eurose laenuga, mis võimaldab teil osta väga hea auto ja saada rahalist tuge autolaenude vormis.


Autolaen erineb teistest väikelaenudest selle poolest, et te ei saa laenata sama palju kui auto maksumus. Laenusumma sõltub auto turuväärtusest, mille on hinnanud sõltumatu hindaja või konkreetne andmebaas. Lõppsumma võib olla 70–90% auto turuväärtusest, mis tähendab, et järelejäänud ostusumma peaks olema teile kättesaadav.


Kui soovite võtta garantiina autot, kuid teie auto turuväärtus on palju suurem kui nõutav laenusumma, ei tähenda see, et peate võtma laenu täishinnaga. See on maksimaalne limiit, mis tähendab, et võite alati vähem võtta. Näiteks kui teie auto turuväärtus on hinnanguliselt 10 000 dollarit ja laenu antakse 90% turuväärtusest, saate laenata 9000 dollarit. Kui aga soovite laenata vaid 2000 dollarit, on see täiesti võimalik.

Kuna autolaen hõlmab mitmeid juriidilisi toiminguid, võib laenulepingu sõlmimine tähendada üsna suurt preemiat, mida tuleks arvestada. Sõidukit tuleb hinnata, sõlmida kindlustuspoliis, lisada lepingutasu ja omanikuvahetus maanteeametis. Kõik see võib maksta paarsada eurot, seega tuleks seda lisakulutust laenu taotlemisel arvestada.


Millised on tagasimakse tingimused?

Autolaenu tagasimaksmise tingimused on väga paindlikud. Laenuleping võib kesta kuni kümme aastat, millest kõige tavalisem on tagasimakse periood 3 kuud kuni 5 aastat. Laenusumma tuleb tagasi maksta kuumaksetena, mis lepitakse kokku laenulepingu sõlmimisel.


Autolaenu üks olulisi boonuseid on laenu ennetähtaegse tagastamise võimalus ilma lepinguliste trahvide ja lisakuludeta. Paljud Eesti autolaenuandjad võimaldavad eraklientidel laenu tähtpäevast varem tagasi maksta ja teha seda täiesti tasuta.


Kuna sõiduk on kirjutatud krediidifirma nimele, on pärast laenu tagasimaksmist vaja uut omanikuvahetust. Tavaliselt hoolitseb selle eest aga krediidifirma ise ja võtab kõik vajalikud sammud.


Laenu tagasimaksmisega seotud probleemide korral peaksite viivitamatult võtma ühendust krediidifirmaga. Kuna autolaen on teie sõiduk laenu tagatiseks, võib laenu tagasimaksmisega viivitamine tähendada teie auto kaotust. Sellegipoolest on krediidifirmad kasulikud ja kui teil on ajutisi maksejõuetusi, võite kokkuleppele jõuda.


Kui aga olete kaotanud oma sissetuleku ja teate, et te ei saa laenu tagasi maksta ja peate auto tagasi maksma, tuleb meeles pidada, et ainult auto tagasimaksmisest ei piisa - krediidifirma müüb auto ära ja otsustab, Lisaks võivad auto tagastamisel vastavalt krediidifirma hinnakirjale olla ka muud lisakulud.


Kuidas taotleda autolaenu?

Autolaenu taotlemine on väga lihtne. Laenu taotlemiseks tuleb täita laenutaotlus krediidifirma veebisaidil - avaldus peab sisaldama teavet sõiduki ja teie netosissetuleku kohta. Pärast laenutaotluse saamist hinnatakse sõiduki turuväärtust ja taotleja maksevõimet ning antakse viivitamatult teada laenuotsus. Krediidifirma tööajal laenu taotledes saate peaaegu kohe vastuse oma avaldusele.


Kui laenutaotlusele vastati jaatavalt, siis pidi vaid allkirjastama laenulepingu. Pärast lepingu sõlmimist tuleb sõiduk registreerida ka maanteeametis, et sõiduki omanik oleks märgitud krediidiettevõttena ja laenutaotleja jääks vastutavaks kasutajaks. Kui see on valmis, saate rahasumma ja saate autoga sõita. See tähendab, et parimal juhul saate laenusumma kätte samal päeval! Kui teie laenusumma on kiire, siis enne laenu taotlemist on soovitatav omada pangakontot samas pangas, sellisel juhul kantakse laenusumma kiiresti teie pangakontole.


Autolaen on üks paindlikumaid laenuliike, mis võimaldab sõiduki ostmisel soetada uue sõiduki või saada oma kulude eest lisaraha. Autolaenu tingimused on väga sõbralikud ja mõnikord võite laenu saada isegi maksejõuetuse korral. Kõik see tähendab, et saate oma rahaprobleemid või auto puudumise kiiresti ja hõlpsalt lahendada ning saate oma autoga rahulikult sõita.

Recent Posts

See All

Laenude refinantseerimine - kellele ja miks?

Kui teil on mitu erinevat tüüpi kiirlaenu, väikelaenu, liisingu- või järelmaksukava, võivad lõpuks kõik teie kohustused olla tülikad - kuumakse on suur ja iga kuu on keeruline teha mitu laenumakset. K

Krediidid asjade ostmiseks tasuvad vahel ära

Krediidid asjade ostmiseks Tarbimislaen on üks populaarsemaid laenutooteid Eestis, pakkudes laenuvõtjatele paindlikke laenutingimusi ja üsna suuri laenusummasid. Tänu kiirele ja lihtsale laenu taotlem

Smslaen - Kiirlaenud SMS-iga alati käeulatuses

Smslaen on tüüpi laen, mis on peaaegu kõigile võõras - see on laenutüüp, mis tegi laineid juba mitu aastat tagasi ja erineb muudest laenutüüpidest oma paindlike omaduste tõttu. Traditsioonilisi SMS-la

Post: Blog2_Post
bottom of page